Onweer

Weer voor week #23

Regen en storm verwacht dit weekend met een storm die de naam DANA heeft gekregen. Maar na het weekend gaat de zomer compleet los aan de Costa del Azahar.

  • Zaterdag trekt de koude lucht Spanje weer over van het zuidwesten naar het noordoosten
  • Contrast weekend: zaterdag storm en zondag kalm
  • Zondag keert de “zomer” terug naar het zuiden met een maximum van 35ºC

De ene depressie is nog niet verdwenen of de volgende dient zich alweer aan: na de stormen aan het begin van de week en het onweer dat donderdag verscheen, voegen we nu de passage van een Geïsoleerde Depressie op Hoge Niveaus ( DANA ) toe . In het weekend zullen er zware regen- en hagelbuien zijn met DANA .

Zaterdag: DANA gaat snel voorbij

Een massa koude lucht op grote hoogte zal zich boven het schiereiland, in het zuidwesten, bevinden. Zaterdag zal dat dan ons grondgebied van zuidwest naar noordoost doorkruisen , wat een moeilijke weersituatie veroorzaakt in het zuiden, het centrum en het oosten van het land: stormen die vrij krachtig zullen zijn , die in korte tijd grote hoeveelheden water achterlaten met kans op hagel en, in sommige gevallen, sterke windstoten.

Neerslag

De neerslag zal zaterdag voornamelijk in de middag vallen . In het zuiden, het centrum en vooral in de oostelijke helft van het schiereiland zullen er waarschijnlijk stormachtige buien vallen , die vooral in het binnenland indruk zullen maken. 

Stormen

De stormen en hevige regenval zullen vooral Castilla-La Mancha, de Valenciaanse Gemeenschap en de Gemeenschap van Madrid treffen. Voor andere gemeenschappen blijft het bij beperkte waarschuwingen.

Temperaturen

Ook zullen de temperaturen komende zaterdag in een groot deel van het land en ook langs de Costa del Azahar een stuk lager zijn, wat samenvalt met de toenemende instabiliteit. Voor de gemeenschap Valenciana betreft het voornamelijk het binnenland waar een temperatuurdaling van zeker 6ºC zal voorkomen.

Zondag: einde stormen

Zondag komt er naar verwachting een einde aan de regenachtige periode. In het binnenland van de Valenciaanse Gemeenschap kan er in de vroege ochtend ook wat zwakke regen vallen. Die nemen echter in een rap tempo af en in de loop van de zondag zal er nog weinig waarneembaar zijn van de grote storing.

Wanneer begint de echte zomer?

Op zondag keert de stabiliteit terug, de anticycloon trekt beetje bij beetje aan en het wordt een dag met droog en zonnig weer. Het markeert het einde van de stormen en het wordt ook een warme dag in het zuidwesten met tot 35ºC in de provincie Sevilla.

De temperaturen schieten na deze weekendstorm omhoog tot boven de 30 graden

Laatste regen

De regens op zaterdag zijn de laatste regenbuien die moeder natuur gepland heeft, want alles wijst op droog en stabiel weer voor volgende week, waardoor de temperatuur kan stijgen en we zo dichter bij de zomer komen . Er zullen veel steden zijn waar we de eerste helft van volgende week boven de 30 graden gaan. En ook de Costa del Azahar is daarop geen uitzondering, lokaal kan het kwik dan zelfs oplopen tot 32 graden Celsius.

Auteur:Michel
Sinds 1989 content writer en bedenker van een aantal succesvolle concepten op internet. De meest bekende is de website Ibizavandaag.nl dat in korte tijd werd uitgebouwd tot een zeer succesvolle onderneming en intussen niet meer weg te denken is uit Google. Lange tijd was ik eigenaar van een aantal webwinkels, waarvan ik in 2020 afscheid heb genomen. Schrijven doe ik nog wel voor een aantal partijen en ook op deze website komt al het materiaal van mijn eigen toetsenbord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *